Denne nettsiden er ikke oppdatert. Oppdatert informasjon finner dere på følgende link: https://www.siv.no/om-oss/sykehusutbygging-tonsbergprosjektet

Djerve mål

I lystige øyeblikk fabulerer vi om å gå mye mer radikalt til verks, skriver TPs Karl Oscar Sandvik i ukas blogg.

Det er mange djerve mål i Tønsbergprosjektet. Vi skal bygge 10 prosent billigere enn sammenlignbare sykehusprosjekt, og vi skal gjøre hva vi kan for at sykehustomta blir et monteringssted –  ikke et temporært produksjonssted.

Dette må vi gjøre av mange grunner:

  • Byggetida bør være kortest mulig.
  • Det er trangt om plassen.
  • Sykehusdriften må ikke forstyrres, eller hindres av maskiner og trafikk.
  • Det er mye tryggere å drive produksjon under fabrikklignende forhold.
  • Kvaliteten blir bedre under mer permanente produksjonsforhold.
  • Mest mulig av utstyr og funksjoner bør testes der de er laget.

Lykkes vi med dette, vil sykehuseieren sikkert juble sammen med de som har bidratt til resultatet.

DE BESTE AKTØRENE

I begynnelsen av juni vil rådgiverne og entreprenørene være på plass. Ved slutten av året er de to byggene i grove trekk prosjektert, og sykehuset vet hva det hele vil koste, selv om mange detaljer gjenstår. Så kan sykehuset gjøre sitt endelige vedtak om utbygging.

Da har vi hatt med oss de beste aktørene som finnes i landet til å utrede både hvordan byggene skal se ut, og hvordan de skal bygges. Og kanskje har vi lykkes med å gjøre noe radikalt som kan få stor betydning langt ut over selve sykehusbyggingen?

PREFABRIKKERE DET MESTE?

Når vi i dag snakker om prefabrikasjon, mener vi gjerne betongelementer: søyler, dekker og noen ganger enkelte standardiserte rom, som for eksempel bad. I lystige øyeblikk fabulerer vi imidlertid om å gå mye mer radikalt til verks. Og vi har fått utført studier som viser at industrialisert bygging kan omfatte mesteparten av bygningskroppene.

Da tenker vi ikke bare på moduler som i disse dager stables for det nye sykehuset i Kirkenes, men ferdige korridorer, inner- og yttervegger , samt tekniske rom. Hva om vi kommer frem til løsninger som kan gi nye oppgaver for konstruksjonsverksteder rundt om i landet? Her finnes det god kompetanse i produksjon av modulære løsninger.

Det gjenstår å se om dette kan virkeliggjøres. Men uansett gir det oss en følelse av å arbeide med noe som er enda større enn å bygge sykehus – selv om det er viktig nok.

Karl Oscar Sandvik
Kvalitetsleder og
Lean Construction-rådgiver

TIDLIGERE TP-BLOGGER
Gå inn i appmenyen og trykk: Tidligere saker
Trykk på undermeny (hake): TP mener

 

2018-04-19T08:37:32+00:00